Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie

Nalewka z owoców czarnego bzu
Autor: Shutterstock Owoce na nalewkę z czarnego bzu dojrzewają we wrześniu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Nalewka z owoców czarnego bzu na spirytusie to jeden z tych trunków, które im starsze, tym lepsze. Jeśli wystarczy ci cierpliwości, warto jej dać nawet kilka lat na dojrzewanie. Ale nawet młoda, jednoroczna nalewka z owoców czarnego bzu jest nie tylko pyszna, ale też ma liczne właściwości zdrowotne - podobnie jak  owoce, z których została przygotowana.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce brać z ogonków, opłukać i osuszyć. Włożyć do wyparzonego i suchego słoja.
  • Zalać owoce spirytusem, tak, aby alkohol je przykrywał.
  • Dokładnie zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni.
  • Po tym czasie nalewkę przefiltrować i wymieszać z syropem przygotowanym z cukru i ciepłej wody.
  • Ponownie szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie.
  • Ponownie przefiltrować, przelać do butelek i odstawić do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu.
Beszamel: Czarny bez - Właściwości

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Do nabycia w najlepszych księgarniach oraz na wiemiwybieram.pl

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej