Nalewka z malin: przepis na wytrawną i rozgrzewającą malinówkę

Nalewka z malin: przepis na wytrawną i rozgrzewającą malinówkę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nalewka z malin z mniejszą ilością cukru wyróżnia się bardziej wytrawnym smakiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Nalewki z malin nie tylko wyjątkowo smakują, ale także mogą się przysłużyć zdrowiu. Ich napotne i rozgrzewające działanie sprawi, że przy przeziębieniu czy grypie szybciej staniemy na nogi. Podajemy przepis na malinówkę na spirytusie z mniejszą ilością cukru, a przez to wytrawniejszą w smaku.

Składniki

  • 50 dag malin

  • 0,5 l spirytusu (rozcieńczonego - 70%)

  • 0,5 l wody

  • 10 dag cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Maliny przebrać, umyć. Wsypać do szklanego słoja, lekko rozgnieść i zalać spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.

  • Zlać płyn przez sito wyłożone bibułą. Zagotować cukier z wodą, przestudzić i dodać do nalewki.

  • Odstawić na tydzień. Przefiltrować i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać ok. 6 miesięcy.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

Polecamy także:

Nalewka z malin na spirytusie

Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis

Nalewka z malin na spirytusie i wódce

Nalewka z malin z miodem

Nalewka malinowa z rumem

Nalewka z malin na spirytusie

Ocena: 5