Słodko-cierpka nalewka z jagody kamczackiej

Słodko-cierpka nalewka z jagody kamczackiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nalewka z jagody kamczackiej jest pyszna i aromatyczna.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jagoda kamczacka to nowość w polskich kuchniach. Szybko zdobywa sobie popularność ze względu na ciekawy smak i właściwości prozdrowotne. Nalewka z jagody kamczackiej jest słodko-cierpka, idealna do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

  • 4 szklanki jagody kamczackiej

  • 2 szklanki spirytusu

  • 2 szklanki wódki

  • 3 szklanki cukru

  •  

  • Przygotuj też:

  • szklany słój lub gąsiorek

  • bibułę do filtrowania

  • butelki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce przebierz, umyj i osusz, zalej w słoju alkoholem, szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.

  • Następnie płyn przecedź i odstaw, a owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.

  • Przez pierwszych kilka dni energicznie potrząsaj słojem, aż cały cukier się rozpuści.

  • Następnie zlej powstały syrop i połącz go z alkoholem.

  • Możesz dodać odrobinę soku z cytryny lub pigwy.

  • Przecedź, przelej do butelek, zakorkuj i odstaw na około 2 miesiące.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

Ocena: 3