Jak zrobić grzane wino? Podajemy dobry przepis na grzaniec

2021-11-15 15:24

Jak zrobić grzane wino? Trudno wybrać dobry przepis, bo sposobów przyrządzania grzańca jest tyle, ilu jego amatorów. My jednak podajemy najprostszy przepis na grzane wino z dużą ilością przypraw korzennych i suszonych owoców. Tak przygotowane grzane wino doskonale poprawi humor w zimowe wieczory, będzie też świetną rozgrzewką po narciarskich szaleństwach na stoku.

Jak zrobić grzane wino
Autor: Shutterstock Do przyrządzenia grzańca najlepsze będzie czerwone wino półsłodkie.

Spis treści

  1. Składniki na grzane wino: jakie są najlepsze?
  2. Jak przyrządzić grzane wino?

Grzane wino jest bardzo łatwo przygotować – wystarczy garnek, butelka wina i przyprawy. Grzaniec można przyrządzić nawet w plenerze, w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Trzeba jedynie pilnować, aby podczas podgrzewania napój się nie zagotował.

Składniki na grzane wino: jakie są najlepsze?

Klasyczny grzaniec przyrządza się na czerwonym winie – najlepiej półsłodkim, ale może być też wytrawne, gdyż grzane wino zwykle się dosładza. Drugim koniecznym składnikiem są przyprawy korzenne: cynamon, goździki, imbir, kardamon. Można dodawać je zmielone, ale także w całości (kawałki kory cynamonu, całe goździki, kawałki kandyzowanego imbiru itp.), wówczas napój będzie bardziej klarowny.  Grzańcowi doskonale robi nuta cytrusowa, dlatego warto dodać skórkę pomarańczową (świeżą lub kandyzowaną) lub skórkę z cytryny. Pasować też będą suszone śliwkisuszone jabłka czy rodzynki. Niektórzy podają grzaniec ze świeżymi owocami (pomarańczami, mandarynkami lub brzoskwiniami) -  nakładają je do kubków i zalewają je gorącym napojem. Grzane wino słodzimy do smaku miodem lub cukrem brązowym, można też dodać trochę wanilii. 

Zdaniem eksperta: Czy alkohol tuczy?

Jak przyrządzić grzane wino?

Wino przelej do garnka, dodaj przyprawy korzenne.

Do wina wrzuć dodatki - według upodobań - skórkę z pomarańczy i cytryny, suszone śliwki, jabłka czy rodzynki.

Posłodź miodem lub cukrem.

Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż napój zacznie lekko parować, zestaw z ognia, rozlej do kubków.

Pamiętaj, że wino nie może się zagotować!