EGG NOG - jak zrobić, jak przechowywać, do czego podawać?

2021-03-29
egg-nog-jak-zrobic-jak-przechowywac-do-czego-sie-podawac.jpg
Autor: Shutterstock Egg nog to doskonały i łatwy do przyrządzenia rozgrzewający napój alkoholowy.
średni
20 min
4

Egg nog... brzmi nieco tajemniczo, jednak za tym angielskim drinkiem kryje się nic innego jak domowy likier jajeczny. Łatwy w przygotowaniu, słodki, rozgrzewający i idealny na święta. Jak przyrządzić egg nog? Jak go przechowywać?

Przechowywanie

Likier domowej roboty przechowujemy jedynie w lodówce. Co ważne nasz egg nog najlepiej wypić jeszcze tego samego dnia, ewentualnie dzień po przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • ekstrakt waniliowy
  • cynamon w proszku
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • alkohol np. brandy, rum, bourbon

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej misce ubijamy żółtka z cukrem, do momentu aż masa stanie się jasna a cukier się rozpuści (około 4 minut).
  • W rondelku podgrzewamy mleko i przyprawy. Doprowadzamy do granicy wrzenia, po czym odstawiamy z ognia.
  • Do masy jajecznej dodajemy powoli gorącego mleka z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Niezwykle istotne jest, aby na samym początku mleko dodawać w minimalnych ilościach, dzięki temu unikniemy zważenia całości.
  • Po dodaniu mleka całą masę wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy, prawie do momentu wrzenia. Dzięki temu masa będzie gęsta, a co ważniejsze unikniemy picia surowych żółtek. Całość odstawiamy do schłodzenia i wkładamy do lodówki. Tuż przed samym podaniem dodajemy alkohol i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową.