Domowa sangria owocowa - hiszpański sposób na ochłodę

2021-03-29
Domowa sangria owocowa - hiszpański sposób na ochłodę
Autor: Shutterstock Domowa sangria owocowa - hiszpański sposób na ochłodę
łatwy
15 min
4

W letnie, upalne wieczory warto sięgnąć po szklaneczkę sangrii. Pije się ją zawsze schłodzoną, w niewielkich szklankach, żeby nie zdążyła się ogrzać. Doskonale gasi pragnienie.

SKŁADNIKI

  • 2 duże pomarańcze
  • 1/2 limonki
  • 1/2 cytryny
  • 2 nektarynki
  • 1 jabłko
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 litr czerwonego wina lekko schłodzonego
  • 30 ml likieru pomarańczowego lub innego owocowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z połówki cytryny wycisnąć sok. Limonkę, pomarańcze, jabłko, nektarynki pokroić na drobne kawałki. Owoce posypać cukrem i odstawić na 5 minut, a następnie polać sokiem z cytryny, sokiem pomarańczowym i likierem.
  • Wymieszać i odstawić do lodówki na 20 minut. Dolać schłodzone wino.
  • Sangrię najlepiej podawać z kostkami lodu.