Aromatyczny likier z orzechów laskowych: łatwy przepis na jadalny prezent

Aromatyczny likier z orzechów laskowych: łatwy przepis na jadalny prezent

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszny likier laskowy podany do popołudniowej kawy rozjaśni zimowe spotkania w rodzinnym gronie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Niezwykle aromatyczny likier z orzechów laskowych podany do filiżanki kawy lub herbaty ucieszy Twoich gości. Oto łatwy przepis na smaczny słodki kordiał laskowy. Wystarczy 1 miesiąc maceracji, aby cieszyć jego smakiem. Jeśli przelejesz go do ładnych butelek, będziesz mieć piękny jadalny prezent dla rodziców lub teściów. 

Składniki

  • 400 g orzechów laskowych, łuskanych

  • 600 ml wódki 40

  • 150 ml brandy lub winiaku

  • 1 słój o pojemności 1,5 l

  • oraz

  • 150 ml cukru

  • 200 ml wody

  • 2 butelki o pojemności 0,5 l

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy laskowe rozłóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i opiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 180C. Orzechy należy obserwować, aby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.

  • Opieczone orzechy zawiń w czystą ściereczkę i pozostaw na 1 minutę, następnie otrzyj orzechy ścierką, aby usunąć otaczającą je brązową skórkę.

  • Orzechy przesypać do szklanego słoja, wlać wódkę i brandy. Zamknąć słój.

  • Odstawić na 1 miesiąc w chłodne i ciemne miejsce, wstrząsając słoikiem, gdy tylko sobie przypomnisz.

  • Po miesiącu odcedzić nastój od orzechów.

  • Przygotować syrop cukrowy ze 150 ml i 200 ml wody. Ostudzić.

  • Do otrzymanego nastoju z orzechów wlać syrop. Zamieszać i odstawić na 1 godzinę. Następnie rozlać do ładnych butelek.

Ocena: 2,4
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).