Żurek podhalański, na wędzonym oscypku [przepis Bigosowej]

2021-03-29
Żurek podhalański, na wędzonym oscypku [przepis Bigosowej]
Autor: thinkstockphotos.com Żurek podhalański, na wędzonym oscypku [przepis Bigosowej]
łatwy
20 min
4

Żurek na wędzonym oscypku to podhalański przysmak wymyślony przez gaździnę Bigosową. Trzeba koniecznie wypróbować ten przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 wędzony oscypek
  • 0,75 l zakwasu na żurek
  • 25 dkg białej kiełbasy
  • 6 szalotek
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • 6 kromek chleba razowego na zakwasie (do podania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białą kiełbasę zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 litr). Przez 3-5 minut gotujemy na małym ogniu, po czym dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a po kilkunastu minutach obrane cebulki. Całość gotujemy jeszcze około pół godziny.
  • Pod koniec gotowania wrzucamy do garnka skórkę skrojoną z oscypka. Kiełbasę wyjmujemy. Do wywaru wlewamy żur, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Potem dorzucamy pokrojoną w plasterki kiełbasę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Doprawiamy majerankiem i pieprzem, na samym końcu dodajemy śmietanę. Taki żurek można podawać z grzankami (najlepiej z chleba razowego), a całość posypuje się resztą oscypka, który trzeba zetrzeć na tarce.