ŻUREK NA ZAKWASIE przepis. Jak zrobić żurek na naturalnym zakwasie?

ŻUREK NA ZAKWASIE przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Żurek na naturalnym zakwasie, nawet tym sprzedawanym w sklepach, jest o wiele zdrowszy niż ten przygotowany z torebki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jeśli masz ochotę na rozgrzewającą zupę o wyrazistym smaku, ugotuj tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie. To pożywna zupa idealna na chłodne dni. To również tradycyjna potrawa na wielkanocnym stole.

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 butelki zakwasu
  • majeranek
  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy w dużym garnku wodą, tak by tylko je przykryła. Gotujemy do miękkości.

  • W tym czasie obraną cebulę oraz kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (cebula powinna się zeszklić, a kiełbasa ładnie obsmażyć).

  • Do miękkich ziemniaków dolewamy zakwas, dodajemy kiełbasę z cebulą, wsypujemy szczodrze majeranku i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.

  • Czas zupę spróbować. Jeśli jest za kwaśna, rozcieńczamy wrzątkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

tip dnia

Żurek można ugotować w minutę, wlewając go z kartonu do garnka. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas. Najlepiej wypróbować 2-3 rodzaje i wybrać ten, który najbardziej będzie odpowiadał naszemu podniebieniu. Walorem zupy jest także to, że jest gotowa w 35 minut.