Żurek na boczku - [SPRAWDZONY WIELKANOCNY PRZEPIS]

Żurek na boczku - [SPRAWDZONY WIELKANOCNY PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żurek na boczku - wielkanocny przepis

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem, a przepisów na jego wykonanie jest bardzo dużo. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad, tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”. Tu podajemy przepis na żurek na boczku

Składniki

  • Na zakwas:
  • 2 szklanki żytniej lub razowej mąki
  • 4-6 ząbków czosnku
  • skórka razowego chleba
  • Na żurek:
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 5 dag szynki
  • 1 litr zakwasu
  • 2 suszone grzybki
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 2 jaja na twardo
  • 2 łyżki chrzanu (może być ze słoika)
  • cebula
  • gęsta śmietana
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zakwas. Można go kupić, ale najlepiej smakuje własnej roboty. Jego wykonanie jest bardzo proste. Do kamiennego naczynia wsypujemy 2 szklanki żytniej lub razowej mąki i zalewamy ją gorącą, przegotowaną wodą, tak by uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlewamy litr letniej wody, wkładamy skórkę razowego chleba oraz 4-6 ząbków czosnku. Naczynie zakrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-4 dni. Po tym czasie zakwas jest już gotowy.

  • Żurek. Boczek zalać wodą, dodać przyprawy oraz grzybki. Cebulę opiec nad palnikiem i wrzucić do zupy. Gdy boczek będzie miękki, wyjąć go i pokroić w kostkę, tak samo pokroić szynkę.

  • Wyjąć cebulę. Wlać żurek, włożyć czosnek, chrzan i gotować razem ok. 10 min.

  • Pod koniec wsypać majeranek i dodać boczek oraz szynkę. Zaprawić śmietaną. Przed podaniem do każdej porcji włożyć po 1/2 jajka.