Żurek góralski - przepis na Wielkanoc

2021-03-29
przepisy.pl
Żurek Góralski
Autor: mat. prasowe Knorr Żurek góralski na żeberkach 
łatwy
90 min
4

Prosty przepis na żurek po góralsku warto wypróbować na najbliższą Wielkanoc. Aromatyczny żurek góralski przyrządzamy na żeberkach i podajemy ze świeżym pieczywem. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg żeberek
  • 1 marchew
  • 2 opakowania żurku w torebce
  • 0,5 pora
  • 0,5 selera
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych borowików
  • 3 ziemniaki
  • Pieprz
  • Kminek
  • Majeranek
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz, pokrój w kostkę i razem z żeberkami zalej 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia.
  • Zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kminek i suszone grzyby). Wywar gotuj powoli przez około 1 godzinę.
  • Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj, aż będą miękkie.
  • Żurek przesyp z torebki do miski. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru i połącz z gotującą się zupą ciągle mieszając, tak, aby nie powstały grudki.
  • Zupę dopraw pieprzem, majerankiem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli do smaku. Żurek podawaj z chlebem.
przepisy.pl