Żurek czeski Kyselo: pomysł na Wielkanoc i nie tylko!

Żurek czeski Kyselo: pomysł na Wielkanoc i nie tylko!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czeski żurek Kyselo to kolejna smaczna odmiana tej popularnej zupy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żurek to jedno z najstarszych i najbardziej popularnych dań w rejonie karkonoskim. Jego podstawowym składnikiem jest kwas chlebowy z mąki żytniej. Można go przygotować samemu, zalewając chleb żytni ciepłą wodą i pozostawiając na kilka godzin.

Składniki

  • ½ litra zakwasu na żur

  • 1 litr wody

  • 300 gram grzybów (najlepiej leśnych)

  • ½ kilograma ziemniaków

  • 1 duża cebula

  • łyżeczka kminku

  • ½ szklanki mleka

  • 2 łyżki masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku roztopić masło i zarumienić na nim drobno posiekaną cebulę.

  • Następnie dodać pokrojone w plasterki grzyby (najlepiej leśne). Wszystko doprawić kminkiem, solą i pieprzą.

  • Po kilku minutach dodać zakwas, litr wody i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Żurek gotować, aż do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie.

  • Pod koniec gotowania dodać mleko oraz masło. Tradycyjnie żurek serwujemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

tip dnia

Kyselo to czeska odmiana żurku. Jego nazwa pochodzi od słowa kyselý, co oznacza kwaśny smak. Ta odmiana żurku jest bardzo popularna w rejonie Karkonoszy i tzw. Podkrkonoší, czyli tamtejszego pogórza. Potrawa jest szybka w przyrządzaniu. Ma kwaśny i pikantny smak. O tym, jak kiedyś była popularna świadczy powiedzenie, że z żurkiem się wstawało i z żurkiem się kładło spać. W niektórych rejonach żurek podaje się z ziemniakami w mundurkach lub gotuje się ziemniaki oddzielnie, kroi w kostkę i dodaje do zupy. Żurek smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotowywany jest na własnoręcznie zrobionym zakwasie.