Żur postny na zakwasie - przepis na tradycyjny żurek [WIDEO]

Żur postny na zakwasie - przepis na tradycyjny żurek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żur postny podaje się z jajkami i grzankami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żur postny z jajkiem, przyrządzany na zakwasie żytnim domowej roboty to danie na Wielki Piątek, ale nie tylko. Warto częściej  jeść tę zdrową, tradycyjną zupę. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny żur postny według starej, śląskiej receptury. Możesz podać go z grzankami lub po prostu zjeść z kromką świeżego pieczywa. 

Składniki

  • 4 suszone grzyby

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oliwy

  • 1/2 l zakwasu

  • 4 jajka na twardo

  • Liść laurowy

  • Ziele angielskie

  • Sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby namocz, ugotuj w tej samej wodzie.

  • Cebule obierz, posiekaj, przełóż do rondla i lekko zrumień na oliwie.

  • Wlej litr wody, dodaj liść laurowy, ziele, trochę soli i pieprzu, gotuj 5 minut.

  • Dołóż wywar z grzybów, pokrojone w paski grzyby, zakwas, całość zagotuj.

  • Podawaj z jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Ocena: 5