Zakwas na żurek - kiedy nastawić, z czego, jak doprawić? [WIDEO]

Zakwas na żurek - kiedy nastawić, z czego, jak doprawić?  [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zakwas na żurek domowej roboty jest najlepszy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

W święta wielkanocne pachnący żurek na stole to podstawa. Ale żurek jadany jest chętnie także na codzienne obiady, nie tylko od święta. Najlepszy jest ten zrobiony na domowym zakwasie z dodatkiem jajka i białej kiełbaski. Jak zrobić zakwas na żurek?

Składniki

  • 10 czubatych łyżek mąki żytniej razowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 4 ziarenka czarnego pieprzu

  • 3 liście laurowe

  • kawałek skórki razowego chleba

  • 4 szklanki ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do szklanego lub kamiennego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą, wcześniej przegotowaną wodę, mieszamy.

  • Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, lekko zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę chleba.

  • Mieszamy ponownie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

  • Raz dziennie zakwas mieszamy.

  • Po 3 dniach powinien być już gotowy. Należy go przecedzić i można gotować żurek.

  • Gotowy zakwas zamknięty w słoiku można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

tip dnia

Nastawienie zakwasu to nic trudnego, warto spróbować. Zajmie nam to tylko 5 minut a po 3-4 dniach będzie gotowy. Przepisów na domowy zakwas jest sporo, różnią się proporcjami oraz ilością dodatków. Najważniejsza jednak jest dobra żytnia mąka, która nadaje kwaskowaty smak zakwasowi i przygotowanej z niego zupie.

Ocena: 0