Swojska zalewajka [przepis podstawowy]

Swojska zalewajka [przepis podstawowy]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Swojska zalewajka [przepis podstawowy]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Swojska zalewajka, podajemy przepis podstawowy na swojską zalewajkę. Jest to zupa postna, ale można ją podać z wkładką: ze skwarkami z boczku, przesmażoną cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub plasterkami smażonej kiełbasy. W zależności od upodobań i apetytu.

Składniki

  • 5-6 ziemniaków

  • 1/2 l zakwasu na biały barszcz

  • 1/2 szkl. śmietany

  • liść laurowy

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • sól,

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

  • Zagotować 2 l wody z liściem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem.

  • Wrzucić ziemniaki, gotować aż będą miękkie (15 min.). Wlać zakwas, dodać majeranek, doprawić solą i pieprzem.

  • Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić śmietaną i rozlać do talerzy.