Domowy żurek na zakwasie. Jak zrobić? [WIDEO]

Domowy żurek na zakwasie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Żurek na zakwasie - szczególnie tym domowym - smakuje wyśmienicie - o wiele lepiej niż te z torebki, a nawet ze sklepowej butelki

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żurek to nie tylko pyszna zupa, ale też tradycyjna potrwa na polskim stole. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie.

Składniki

  • Domowy zakwas:

  •  

  • ½ l wody

  • 10 łyżek mąki żytniej razowej lub kromka razowego chleba

  • kilka ząbków czosnku

  • Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Wszystkie wymienione wyżej składniki należy wymieszać i odstawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu.

  •  

  • 500g żeberek wędzonych

  • 4 kawałki surowej kiełbasy

  • włoszczyzna

  • 2 cebule

  • 1 jajko na osobę

  • 6 łyżek słodkiej śmietany

  • 1 łyżka chrzanu

  • przyprawy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gdy już mamy wszystkie składniki, a zakwas odstał 3-4 dni możemy zabrać się za gotowanie.

  • Najpierw trzeba wrzucić włoszczyznę i żeberka do dwóch litrów wody i gotować przez godzinę.

  • Do bulionu dorzucić jedną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.

  • Następnie drugą cebulę pokroić i poddusić na patelni i wraz z kiełbasą dodać do bulionu.

  • Teraz pora na zakwas, który należy najpierw przecedzić przez sitko, następnie dodać do bulionu.

  • Całość doprawić solą, pieprzem.

  • Na koniec dodać chrzan i majeranek.

  • Żurek najlepiej smakuje podawany z łyżką śmietany i ugotowanym jajkiem na twardo.

Ocena: 0