Domowy żurek na zakwasie. Jak zrobić?

2021-03-29
żurek na zakwasie
Autor: thinkstockphotos.com Żurek na zakwasie - szczególnie tym domowym - smakuje wyśmienicie - o wiele lepiej niż te z torebki, a nawet ze sklepowej butelki
łatwy
90 min
4

Żurek to nie tylko pyszna zupa, ale też tradycyjna potrwa na polskim stole. Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie.

SKŁADNIKI

  • Domowy zakwas:
  •  
  • ½ l wody
  • 10 łyżek mąki żytniej razowej lub kromka razowego chleba
  • kilka ząbków czosnku
  • Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Wszystkie wymienione wyżej składniki należy wymieszać i odstawić na 3-4 dni w ciepłym miejscu.
  •  
  • 500g żeberek wędzonych
  • 4 kawałki surowej kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 2 cebule
  • 1 jajko na osobę
  • 6 łyżek słodkiej śmietany
  • 1 łyżka chrzanu
  • przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gdy już mamy wszystkie składniki, a zakwas odstał 3-4 dni możemy zabrać się za gotowanie.
  • Najpierw trzeba wrzucić włoszczyznę i żeberka do dwóch litrów wody i gotować przez godzinę.
  • Do bulionu dorzucić jedną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.
  • Następnie drugą cebulę pokroić i poddusić na patelni i wraz z kiełbasą dodać do bulionu.
  • Teraz pora na zakwas, który należy najpierw przecedzić przez sitko, następnie dodać do bulionu.
  • Całość doprawić solą, pieprzem.
  • Na koniec dodać chrzan i majeranek.
  • Żurek najlepiej smakuje podawany z łyżką śmietany i ugotowanym jajkiem na twardo.