Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej

2022-03-31
Żurek na zakwasie z niepalonej kaszy gryczanej
Autor: Shutterstock "Odchudzony" żurek na zakwasie z kaszy gryczanej.
średni
30 min
4

Przepis na nieco odchudzony, bezglutenowy, a jednocześnie pyszny i aromatyczny żurek na zakwasie gryczanym. Nie tylko na święta.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zakwas zmiksuj ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chrzanem.
  • Grzyby namocz dzień wcześniej, teraz odsącz, a wodę w której się moczyły dodaj do bulionu.
  • Grzyby pokrój w paski i podsmaż na klarowanym maśle.
  • Bulion zagotuj, dodaj do niego grzyby, majeranek, sól i pieprz.
  • Do gotującego się bulionu powoli dolewaj zakwas, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze kilka minut.
  • Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę