Zupa z zielonych szparagów

2021-03-29
Beata Lekszycka
salatka-z-zielonymi-szparagami-i-szynka.jpg
Autor: Shutterstock Szparagi są niskokaloryczne i zdrowe
łatwy
30 min
4

Gdy tylko zacznie się sezon na szparagi, wypróbuj prosty przepis na zupę z zielonych szparagów. Pożywna i gęsta zupa szparagowa jest idealną propozycją na obiad. 

SKŁADNIKI

  • 50 dag szparagów
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi obrać, umyć i pokroić. Zalać wywarem i ugotować do miękkości. Odcedzić, wywar zachować.
  • Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać mąkę , cały czas mieszając.
  • Zmiksować ugotowane szparagi razem z masą śmietanową. Dolać wywar, uważając, by zupa nie była zbyt rzadka.
  • Całość gotować jeszcze 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Doprawić zupę solą i pieprzem.
Beata Lekszycka