Zupa z pokrzyw - sprawdzony przepis na zdrowotną zupę

Zupa z pokrzyw - sprawdzony przepis na zdrowotną zupę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z pokrzyw najlepiej smakuje podana z jajkiem na twardo.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sycąca zupa pokrzywowa jest nie tylko smaczne, ale posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Sprawdź jak ją przygotować i delektuj się jej smakiem w domowym zaciszu.

Składniki

  • 1/2 kg młodych liści pokrzywy

  • 1,5 l wywaru z warzyw

  • 5 dag bekonu

  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

  • 5 dag ostrego żółtego sera

  • łyżka oleju

  • sól

  • pieprz

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrojony w kostkę bekon przesmaż na oleju, dodaj do wywaru z warzyw i zagotuj.

  • Dołóż drobno posiekane pokrzywy, przykryj pokrywką i gotuj 10 minut.

  • Wlej śmietanę i wymieszaj.

  • Przypraw do smaku solą i pieprzem.

  • Podawaj posypaną startym serem i z jakiem ugotowanym na twardo.