Zupa z harissą: pomysł na szybką i pyszną zupę

Zupa z harissą: pomysł na szybką i pyszną zupę
Autor: ThinkStockPhotos Zupa z harissą to świetny pomysł na szybką i pyszną zupę
łatwy
25 min
4

Harissa, pasta rodem z kuchni tunezyjskiej i libijskiej, może być dodatkiem do zup i mięs, dobrze łączy się z kuskusem, makaronem i grzankami z pieczywa. Z niewielu składników dostępnych prawie w każdej kuchni można zrobić oryginalną zupę - jeśli nadamy jej orientalny smak za pomocą harissy.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka łagodnej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki harissy
  • 1/2 bagietki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obieramy czosnek, rozcieramy go z solą i kminem.
  • Mieszamy koncentrat pomidorowy z harissą i papryką, dodając odrobinę wody.
  • Rozgrzewamy oliwę, wkładamy czosnek i koncentrat i smażymy, mieszając, około 15 minut.
  • Wlewamy wywar, dodajemy miętę. Jajka ubijamy jak na omlet i wlewamy do wrzącej zupy.
  • Z bagietki robimy grzanki. Przekładamy je do miseczek, polewamy zupą i od razu podajemy.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej