Zupa z harissą: pomysł na szybką i pyszną zupę

Zupa z harissą: pomysł na szybką i pyszną zupę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Harissa to ostra pasta rodem z Tunezji i Libii. Jest doskonałym dodatkiem do wielu dań - dobrze komponuje się z drobiem, jajami, kuskusem, soczewicą

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Harissa, pasta rodem z kuchni tunezyjskiej i libijskiej, może być dodatkiem do zup i mięs, dobrze łączy się z kuskusem, makaronem i grzankami z pieczywa. Z niewielu składników dostępnych prawie w każdej kuchni można zrobić oryginalną zupę - jeśli nadamy jej orientalny smak za pomocą harissy.

Składniki

  • 4 jajka

  • 1,5 l wywaru warzywnego

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonej mięty

  • 4 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka łagodnej papryki

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

  • 1/2 łyżeczki harissy

  • 1/2 bagietki

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obieramy czosnek, rozcieramy go z solą i kminem.
  • Mieszamy koncentrat pomidorowy z harissą i papryką, dodając odrobinę wody.
  • Rozgrzewamy oliwę, wkładamy czosnek i koncentrat i smażymy, mieszając, około 15 minut. Wlewamy wywar, dodajemy miętę.
  • Jajka ubijamy jak na omlet i wlewamy do wrzącej zupy.
  • Z bagietki robimy grzanki. Przekładamy je do miseczek, polewamy zupą i od razu podajemy.
Ocena: 0