Zupa krem z selera: przepis na danie, które może zaskoczyć smakiem!

Zupa krem z selera: przepis na danie, które może zaskoczyć smakiem!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa krem z selera - pyszne i zdrowe wegetariańskie danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Zupa krem z selera - ta potrawa doskonale sprawdza się zimą, gdy warzyw w sklepach jest niewiele, a my potrzebujemy wzmocnienia. Seler zarówno korzeniowy, jak i naciowy to cenne źródło składników mineralnych. Dodajmy, że znany jest również jako afrodyzjak!

Składniki

  • seler

  • 2 łyżki masła

  • pół cebuli

  • kostka bulionowa

  • czerstwa bułka

  • łyżka oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło rozpuść, usmażyć na nim posiekaną cebulę i starty na tarce o grubych oczkach seler.

  • Dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut.

  • Wlać pół litra wody, dodać kostkę bulionową, sól i pieprz. Gotować jeszcze 10 minut, potem zmiksować.

  • Pokroić bułkę w kostkę i usmażyć na oleju. Zupę podawać z grzankami.