Zupa piwna - smaczna i łatwa do wykonania

Zupa piwna - smaczna i łatwa do wykonania

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupę piwną można szybko przygotować - to doskonały pomysł na kolację. Znakomicie będzie smakowała z ciemnym pieczywem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Zupę piwną w dawnych czasach podawano często na śniadanie. Dziś może ona raczej stanowić zdrowe danie obiadowe lub potrawę na ciepłą kolację. Poznaj przepis na zupę piwną!

Składniki

  • 2 części białego pora

  • 2 marchewki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 2 ząbki czosnku

  • po 50 g masła, mąki, żółtego sera

  • 100 ml kremówki

  • 300 ml wywaru warzywnego

  • 0,5 l ciemnego piwa

  • kilka plasterków boczku wędzonego

  • mielona gorczyca

  • liść laurowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem.

  • Dodać czosnek, liść laurowy, oprószyć mąką, chwilę smażyć.

  • Dodać śmietanę, bulion, piwo, doprawić do smaku, dodać starty ser, cały czas mieszać, aż ser się rozpuści, nie gotować.

  • Boczek wysmażyć na chrupko, pokruszyć do zupy.

Wszyscy chyba znamy opis piwnej polewki z "Pana Tadeusza":

(...)
Panie starsze już wcześniej wstawszy piły kawę,
Teraz drugą dla siebie zrobiły potrawę
Z gorącego, śmietaną bielonego piwa,
W którym twaróg gruzłami posiekany pływa.

(...)

Zupa piwna i dziś może być przysmakiem, szczególnie jeśli twaróg zastąpimy bardziej zdecydowanym w smaku żółtym serem.

Ocena: 5