Zupa neapolitańska z żółtkami: stary, sprawdzony przepis

2021-03-29
Zupa neapolitańska z żółtkami: stary, sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Zupa neapolitańska jest bardzo  łatwa do przygotowania i smakowita
łatwy
25 min
4

Zupa neapolitańska jest bardzo łatwa do przygotowania. Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, którym odpowiada jej delikatny smak. Pyszną neapolitankę można wyczarować w niecałe pół godziny  - wykorzystując na przykład resztki rosołu czy  wywaru. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw - można również wykorzystać wyłącznie bulion warzywny.
  • 5-6 łyżek makaronu (kolanka, rurki)
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1-2 żółtka
  • natka pietruszki
  • sól i przyprawa curry do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować we wrzątku  ugotować i odcedzić.
  • Wywar połączyć ze śmietaną, zagotować.
  • Wymieszać ze startym serem i żółtkami (rozprowadzonymi  wywarem w innym naczyniu).
  • Doprawić do smaku. Podawać z makaronem, posypaną natką pietruszki.