Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa meksykańska ze względu na rozgrzewające przyprawy jest idealna na chłodne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa meksykańska z mięsem mielonym i dużą ilością papryki to świetny wybór, gdy masz ochotę na sycącą, treściwą zupę warzywną. Podajemy przepis na prostą zupę meksykańską z dodatkiem starego sera, serwowaną z chrupiącą bagietką. Mmm, palce lizać!

Składniki

  • puszka kukurydzy

  • 200 g czerwonej fasoli

  • 400 g warzyw mrożonych

  • 2 cebule

  • 400 g przecieru pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryka zielona

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka żółta

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

  • 30 dag sera żółtego

  • sól

  • pieprz czarny

  • kostka rosołowa

  • bagietka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrój cebulę i podsmaż ją razem z mięsem mielonym. Całość wrzuć do garnka. Resztę składników pokrój i dorzuć do garnka.

  • Dodaj przecier pomidorowy. Całość zalej wodą, a na koniec dodaj kostkę rosołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Gotuj do momentu, aż wszystkie składniki zupy będą miękkie, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

  • Gdy zupa jest już gotowa, podając, posyp na wierzchu startym, żółtym serem.

  • Najlepiej podawaj ze świeżym, chrupiącym pieczywem, np. z bagietką.

Ocena: 4,6