Zupa marchwiowa z imbirem

2021-03-29
Zupa marchwiowa
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z marchwi z kleksem śmietany
łatwy
25 min
4

Gęsta zupa krem z marchwi z imbirem to przepis na szybkie i pożywne danie na obiad. Zupa marchwiowa w tym wydaniu rozgrzewa, syci i w dodatku świetnie pachnie. Zupę krem z marchwi podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu greckiego.

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • sok wyciśnięty z 2 dużych pomarańczy
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • tarta skórka z 3/4 pomarańczy
  • łyżka gęstego jogurtu lub śmietany
  • mięta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojoną na kawałki marchewkę ugotuj do miękkości w bulionie. W połowie gotowania dodaj sok z pomarańczy, obrany i pokrojony imbir, skórkę pomarańczową.
  • Po odstawieniu z ognia całość dokładnie zmiksuj.
  • Przed podaniem zupy dodaj świeżo zmielony pieprz.
  • Wlej zupę do talerza, na środku połóż kleks śmietany lub jogurtu. Udekoruj listkami mięty.