Zupa krem ze szparagów z winem

2021-03-29
krem zupa ze szparagów
Autor: thinkstockphotos.com Krem z białych szparagów doskonale smakuje doprawiony białym winem wytrawnym
łatwy
35 min
4

Krem ze szparagów to smaczny i łatwy przepis na szparagi. Zupa krem ze szparagów jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Do zrobienia tego kremu wybraliśmy białe szparagi i doprawiliśmy całość odrobiną białego wina. Sprawdź, jak w tym wydaniu smakuje krem ze szparagów. 

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki mąki
  • kostka bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • szklanka śmietany do zup
  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 żółtka
  • pół szkalnki białego wytrawnego wina
  • pieprz
  • cukier
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i obrane szparagi gotować pod przykryciem 20 minut w dwóch szklankach wody. Pod koniec gotowania dodać pół szklanki wina i zagotować.
  • Kilka szparagów odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z wywarem, gdy całość przestygnie.
  • Z mąki i masła zrobić zasmażkę, wlać zimne mleko, chwilę gotować. Gdy lekko zgęstnieje, dodać do zmiksowanych szparagów.
  • Doprawić śmietaną, solą i cukrem.
  • Żółtka utrzeć z resztą śmietany, dodać do zupy i zagotować. Wlać olej z pestek dyni, udekorować całymi szparagami.