Zupa fasolowa z beszamelowymi kluseczkami

2021-03-29
Zupa fasolowa z beszamelowymi kluseczkami
Autor: Shutterstock Zupa fasolowa z kluseczkami beszamelowymi jest bardzo sycąca.
łatwy
45 min
4

Pyszna zupa fasolowa z beszamelowymi kluseczkami to pomysł na niedrogi i pyszny obiad. Przygotujesz ją szybko ze składników, które zazwyczaj są w domu.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g fasoli jaś
  • 150 g warzyw korzeniowych
  • 50 g wędzonej słoniny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 100 g parówek
  •  
  • Kluski beszamelowe:
  • 20 g masła
  • 20 g mąki krupczatki
  • odrobina mleka i wody
  • 1 jajko
  • sól
  • bułka tarta
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namocz na noc w zimnej wodzie, a następnie ugotuj do miękkości razem z oczyszczonymi i pokrojonymi warzywami korzeniowymi.
  • Cebulę obierz i posiekaj, słoninę pokrój w kostkę, razem zeszklij. Następnie oprósz mąką, dopraw czerwoną papryką i dodaj do zupy.
  • Przypraw solą i pierzem, dodaj pokrojone parówki i gotuj 20 min.
  • Z masła, mąki, mleka i wody sporządź beszamel, podgrzewając na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita ostudź i dodaj jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę.
  • Z przygotowanej masy formuj łyżką małe kluseczki i gotuj je w zupie 5 min.