Zupa czosnkowa: łatwy przepis na rozgrzewające danie

Zupa czosnkowa: łatwy przepis na rozgrzewające danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa czosnkowa: łatwy przepis na rozgrzewające danie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa czosnkowa ma szereg zalet. Rozgrzewa, dostarcza witamin i mikroelementów, syci. Jak zrobić smaczną i zdrową zupę czosnkową?

Składniki

  • 25 dag surowego boczku wędzonego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 tosty
  • ostra mielona papryka
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane jarzyny i boczek zalać wodą i ugotować do miękkości.

  • Boczek wyjąć.

  • Obrane ząbki czosnku usmażyć na oliwie na złoty kolor.

  • Zdjąć z patelni i zmiksować z ugotowanymi warzywami.

  • Zagotować, dodać paprykę, sól i pieprz.

  • Tosty posypać startym żółtym serem i i piec w piekarniku, aż ser się stopi.

  • Boczek pokroić w plasterki i wysmażyć na oliwie pozostałej ze smażenia czosnku.

  • Tosty z serem zalać zupą i posypać skwarkami.