Zupa czosnkowa: łatwy przepis na rozgrzewające danie

2021-03-29
Beata Lekszycka
Zupa czosnkowa: łatwy przepis na rozgrzewające danie
Autor: Shutterstock Zupa czosnkowa to klasyczny przykład prostego dania bazującego na sprawdzonych składnikach. Czosnek wygrywa!
łatwy
30 min
4

Zupa czosnkowa ma szereg zalet. Rozgrzewa, dostarcza witamin i mikroelementów, syci. Jak zrobić smaczną i zdrową zupę czosnkową?

SKŁADNIKI

  • 25 dag surowego boczku wędzonego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 tosty
  • ostra mielona papryka
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jarzyny i boczek zalać wodą i ugotować do miękkości.
  • Boczek wyjąć.
  • Obrane ząbki czosnku usmażyć na oliwie na złoty kolor.
  • Zdjąć z patelni i zmiksować z ugotowanymi warzywami.
  • Zagotować, dodać paprykę, sól i pieprz.
  • Tosty posypać startym żółtym serem i i piec w piekarniku, aż ser się stopi.
  • Boczek pokroić w plasterki i wysmażyć na oliwie pozostałej ze smażenia czosnku.
  • Tosty z serem zalać zupą i posypać skwarkami.
Beata Lekszycka