Wyrazista zupa ziemniaczano-chrzanowa czyli pomysł na kartoflankę inaczej

2021-03-29
Wyrazista zupa ziemniaczano-chrzanowa czyli pomysł na kartoflankę inaczej
Autor: Shutterstock Zupa ziemniaczano-chrzanowa najlepiej smakuje w chłodne dni.
łatwy
30 min
4

Treściwa kartoflanka podkręcona chrzanem i majerankiem to pomysł na rozgrzewającą, smaczną zupę, idealną na chłodne dni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g boczku wędzonego lub kiełbasy zwyczajnej
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • 200 ml śmietany
  • 3 kostki rosołowe
  • 3 l wody
  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki maki pszennej
  • 3 łyżki majeranku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować, dodać do niej kostki rosołowe i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
  • Gdy ziemniaki zmiękną dodać startą na tarce cebulę oraz chrzan. Zamieszać i chwilę gotować.
  • Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy i gotować.
  • Oba rodzaje mąki wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącą zupą. Powoli, cały czas mieszając, wlać do zupy.
  • Zupę podawać obficie posypaną majerankiem.