Wyrazista zupa ziemniaczano-chrzanowa czyli pomysł na kartoflankę inaczej

Wyrazista zupa ziemniaczano-chrzanowa czyli pomysł na kartoflankę inaczej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa ziemniaczano-chrzanowa najlepiej smakuje w chłodne dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Treściwa kartoflanka podkręcona chrzanem i majerankiem to pomysł na rozgrzewającą, smaczną zupę, idealną na chłodne dni.

Składniki

  • 200 g boczku wędzonego lub kiełbasy zwyczajnej

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 marchewki

  • 2 cebule

  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu

  • 200 ml śmietany

  • 3 kostki rosołowe

  • 3 l wody

  • 2 łyżeczki maki ziemniaczanej

  • 2 łyżeczki maki pszennej

  • 3 łyżki majeranku

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wodę zagotować, dodać do niej kostki rosołowe i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.

  • Gdy ziemniaki zmiękną dodać startą na tarce cebulę oraz chrzan. Zamieszać i chwilę gotować.

  • Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy i gotować.

  • Oba rodzaje mąki wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącą zupą. Powoli, cały czas mieszając, wlać do zupy.

  • Zupę podawać obficie posypaną majerankiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5