Grochówka z boczkiem: rozgrzewająca zupa na jesień i zimę

2021-10-18
Grochówka z boczkiem: rozgrzewająca zupa na jesień i zimę
Autor: Shutterstock Grochówka z boczkiem to klasyka polskiej kuchni - aksamitna, sycąca, rozgrzewająca, aromatyczna.
łatwy
80 min
4

Polska grochówka z boczkiem może i nie jest dietetyczna, ale boczek dodaje jej smaku oraz aromatu. No i na pewno rozgrzeje w chłodne dni! Sprawdź, jak zrobić pyszną grochówkę.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg grochu
  • pęczek włoszczyzny
  • 30 dag surowego boczku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groch namoczyć w wodzie na noc. Następnego dnia dołożyć do niego boczek i zagotować.
  • Po kwadransie dodać pokrojoną włoszczyznę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
  • Gdy groch się prawie rozgotuje, wyjąć boczek i pokroić go w kostkę. Zupę zmiksować, wrzucić boczek.
  • Grochówkę podawać z grzankami zrumienionymi w piekarniku na złoto.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?