Przecierana zupa z jarmużu

2021-03-29
Przecierana zupa z jarmużu
Autor: Shutterstock Zupa z jarmużu to propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i danie dla gości.
łatwy
30 min
4

Zaskoczymy każdego gościa przyrządzając danie z „retro” warzywem - na przykład z jarmużem, który jest bardzo zdrowy i niezwykle modny. A przecierana zupa z jarmużem świetnie nadaje się na zimowe przyjęcia.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg jarmużu
  • 20 dag cebuli
  • 15 dag selera (bulwiastego)
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 ząbki czosnku
  • posiekany szczypiorek i natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, opłukać i pokroić (drobno) razem z obranym selerem. Wrzucić do rondla, dodać masło, osolić i lekko poddusić, ale nie rumienić. Zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut, po czym dodać pokrojone ziemniaki.
  • Jarmuż umyć i oczyścić (odciąć ogonki i grube nerwy). Następnie pokroić i wrzucić do gotujących się warzyw, gdy te będą już miękkie. Gotować 2 minuty, po czym odstawić.
  • Dodać mleko i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Znowu podgrzać, po czym dodać śmietanę, zieleninę i roztarty czosnek.
  • Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z grzankami.