Pożywna zupa z czerwonej kapusty z wołowiną

Pożywna zupa z czerwonej kapusty z wołowiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z czerwonej kapusty to smaczna propozycja na jesienne dni.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Zupa z czerwonej kapusty z wołowiną może stanowić samodzielny obiad. Jest tak sycąca i pożywna, że nie pozostawia już miejsca ani chęci na drugie danie. Najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej.

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty

  • 40 g masła

  • 350 g wołowiny

  • 1,5 l bulionu

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka owoców jałowca

  • 6 łyżek octu winnego

  • pęczek włoszczyzny

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

  • 2 liście laurowe

  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na maśle w sporym garnku, wyłowić skwarki i na patelnię włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron.

  • Włoszczyznę i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, dusić aż warzywa zmiękną. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Zalać bulionem, dodać przyprawy i ocet, gotować 1,5 godz. na małym ogniu.

  • Mięso wyjąć, pokroić w kosteczkę i razem ze skwarkami dodać do zupy. Podawać ze śmietaną.

  •  

Ocena: 2,3