Pożywna zupa z czerwonej kapusty z wołowiną
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Zupa z czerwonej kapusty z wołowiną może stanowić samodzielny obiad. Jest tak sycąca i pożywna, że nie pozostawia już miejsca ani chęci na drugie danie. Najlepiej smakuje przygotowana dzień wcześniej.
SKŁADNIKI
- 1 główka czerwonej kapusty
- 40 g masła
- 350 g wołowiny
- 1,5 l bulionu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 6 łyżek octu winnego
- pęczek włoszczyzny
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na maśle w sporym garnku, wyłowić skwarki i na patelnię włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron.
- Włoszczyznę i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa, dusić aż warzywa zmiękną. Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Zalać bulionem, dodać przyprawy i ocet, gotować 1,5 godz. na małym ogniu.
- Mięso wyjąć, pokroić w kosteczkę i razem ze skwarkami dodać do zupy. Podawać ze śmietaną.