Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa

Pełna witamin zupa cukiniowo-szpinakowa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa cukiniowo-szpinakowa to bomba witaminowa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na świeże warzywa w pełni, ale zaczynają się już jesienne chłody. Warto w takim czasie wzmocnić się ciepłą, aromatyczną zupą, która przy okazji dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Taka jest zupa cukiniowo-szpinakowa - pożywna i smaczna.

Składniki

  • 1,5 l bulionu drobiowego

  • 3 cukinie

  • 0,5 kg szpinaku

  • 0,5 kg czerwonej soczewicy

  • kilka suszonych pomidorów

  • 0,5 szklanki śmietany

  • świeży lubczyk

  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Soczewicę ugotować w osolonej wodzie.

  • Cukinię oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.

  • Cukinię udusić do miękkości na oleju pod przykryciem i zblendować.

  • Krem z cukinii zalać bulionem i zagotować, dodać szpinak i soczewicę, zaprawić śmietaną.

  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone w paseczki pomidory i posiekany lubczyk. Podawać z makaronem.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,3