Okroszka i czorba - przepisy na zupy z kwasem chlebowym

Okroszka i czorba - przepisy na zupy z kwasem chlebowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Okroszka, czyli zupa z kwasu chlebowego.

Kwas chlebowy to pyszny, orzeźwiający napój doskonale gaszący pragnienie. Wykorzystywany jest również jako składnik wielu pysznych dań. Podajemy sprawdzone przepisy  na dania z dodatkiem kwasu chlebowego.

Okroszka - zimna zupa na kwasie chlebowym

Składniki:

  • 2 l domowego kwasu chlebowego

  • 20 dag gotowanej wołowiny

  • 3 ogórki

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 4 łyżki śmietany

  • szczypiorek

  • koperek

  • cukier

  • mielona gorczyca

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę posiekać, rozetrzeć z czosnkiem i solą, dodać szczyptę gorczycy.

  • Mięso i ogórki pokroić w słupki.

  • Dodać do cebuli, wymieszać i zalać kwasem doprawionym solą i cukrem.

  • Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek i koperek.

  • Na talerzach ozdobić jajkami na twardo pokrojonymi w ósemki.

Czorba - zimna zupa bułgarska

Składniki:

  • 1 l kwasu chlebowego

  • 50 dag wołowiny

  • 50 dag pomidorów

  • 20 dag marchwi

  • 20 dag pietruszki

  • 20 dag cebuli

  • 20 dag selera

  • śmietana

  • lubczyk

  • sól