Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa

Meksykańska zupa z awokado: pikantna i zdrowa

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Meksykańska zupa z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i chilli rozgrzewa i poprawia trawienie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Z awokado - pysznego, bogatego w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe owocu - przygotowujemy sos guacamole i sałatki. Możemy z niego ugotować również zupę.

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado

  • 1 limonka

  • 1 papryczka chili

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 cebulki dymki

  • 2 pomidory

  • kawałek ostrego sera żółtego

  • 1/2 l wywaru warzywnego

  • łyżka gęstej śmietany

  • pęczek kolendry

  • łyżka oliwy

  • nachos serowe

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Awokado obrać, przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Miąższ rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.

  • Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie.

  • Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek i pokroić na cienkie paseczki.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie razem z papryczką.

  • Cebulkę, czosnek i papryczkę włożyć do garnka, dodać awokado.

  • Zalać gorącym wywarem, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

  • Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki.

  • Do miseczki nałożyć kilka kawałków pomidora, zalać zupą, ułożyć nachos i posypać startym serem.

  • Wstawić na chwilę do mikrofali, aby ser się stopił.

  • Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. 

Ocena: 0