Kremowa zupa oliwkowo-migdałowa - śródziemnomorski smak

Kremowa zupa oliwkowo-migdałowa - śródziemnomorski smak

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupę z oliwek można podawać z dodatkiem kleksa śmietany i kilku całych owoców

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa oliwkowo-migdałowa to propozycja dla miłośników oliwek. Jest pyszna i prosta w przygotowaniu. Zwolennicy kuchni śródziemnomorskiej powinni ją polubić.

Składniki

  • wywar drobiowo-warzywny

  • zielone oliwki nadziewane migdałami

  • serek mascarpone

  • śmietana kremówka

  • oliwa

  • kolendra

  • pieprz

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować wywar drobiowo-warzywny.

  • Dodać do niego drobno pokrojone oliwki.

  • Wlać oliwę i całość gotować przez mniej więcej 10 minut.

  • Po tym czasie zmiksować zagotowany wywar.

  • Następnie do zupy dodać około 6 łyżek serka mascarpone, wlać śmietanę kremówkę  - maksymalnie 4 duże łyżki - i całość ponownie zmiksować.

  • Według uznania i smaku doprawić zupę pieprzem i solą.

  • Najlepiej zupę podawać posypaną zieleniną - my wybieramy drobno posiekaną kolendrę, ale może być to także natka pietruszki, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki.                                                                                   

Ocena: 0