Jesienna gęsta zupa-krem z makaronem i pesto [PRZEPIS]

2021-03-29
jak-zrobic-zupe-z-pesto-jesienna-gesta-zupa-krem-z.jpg
Autor: photos.com Zupa z fasoli i soczeiwcy z dodatkiem pesto
łatwy
45 min
4

Sycąca, jesienna zupa-krem z pesto ma prawdziwie rozgrzewającą moc, a wzbogacona fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić może dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, albo pozostawić jedynie lekko zmiksowaną.

SKŁADNIKI

  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 drobno posiekana cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • słoiczek sosu pesto z bazylią
  • 1 drobno posiekana marchewka
  • 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
  • 100 g makaronu małe muszelki
  • 100 g kawałeczków boczku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  •  
  • 2 ziemniaki
  •  
  • 150 g białej fasoli z puszki
  •  
  • 1 l bulionu wołowego
  •  
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  •  
  • 100 g zielonego groszku
  •  
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok. 10 minut.
  • Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, przecier oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok. 30 min.
  • Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta.
  • Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Doprawić zupę solą i pieprzem. Podawać udekorowaną łyżką pesto z bazylią.
  •