Zupa cukiniowa - przepis na zupę krem z cukinii

2021-03-29
Zupa cukiniowa - przepis na zupę krem z cukinii
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z cukinii.
łatwy
20 min
4

Cukinia w Polsce pojawiła się kilkanaście lat temu i od razu zdobyła uznanie. Jest delikatniejsza w smaku od rodzimych kabaczków i daje możliwość przygotowania wielu niebanalnych dań. Można ją jeść na surowo, duszoną, smażoną, gotowaną, grillowaną. Nadaje się też na sałatki, zupy, gulasze, placki i marynaty. Tym razem podajemy przepis na zupę krem z cukinii. Sprawdź, jak ją przygotować.

SKŁADNIKI

  • 6 - 8 młodych cukinii
  • kostka topionego serka ementalskiego
  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • chleb tostowy bez skórki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie umyć, obciąć końce. Pokroić na grube plastry. Włożyć do garnka, podlać trochę (1/2 szklanki) wody. Przykryć. Gotować do chwili, gdy staną się miękkie i szkliste.
  • Odstawić, zmiksować blenderem na krem. Pod koniec blendowania dodać pokrojony na kawałki serek topiony i przyprawy.
  • Postawić na ogień, podgrzać bez gotowania.
  • Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na patelni lub zrumienić w piekarniku.
  • Zupę podawać posypaną grzankami, ozdobioną listkiem mięty.