Gęsty krem ze szparagów - jak go zrobić?

2021-03-29
Gęsty krem z białych szparagów
Autor: thinkstockphotos.com Krem z białych szparagów będzie bardzo gęsty, jeśli dodasz do niego śmietanę 36 proc. 
łatwy
30 min
4

Co zrobić z białych szparagów? Nie ma lepszej propozycji niż krem ze szparagów, gęsty, puszysty i pożywny. Krem z białych szparagów jeszcze nigdy nie był tak zawiesisty! Wypróbuj ten sposób przyrządzenia kremu szparagowego i zachwyć się jego wyjątkowo kremową konsystencją.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 5 dag masła
  • 1/2 l bulionu z kurczaka lub z kostki
  • 300 ml śmietany 36-proc.
  • tymianek
  • sól
  • pieprz biały do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozpuszczonym w rondlu maśle przesmażamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi.
  • Podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
  • Dodajemy śmietanę (zostawiając 2-3 łyżki) i doprawiamy do smaku przyprawami.
  • Ochłodzoną zupę miksujemy.
  • Przed podaniem podgrzewamy i podajemy z grzankami, posypaną parmezanem albo z kleksem śmietany.