Do jakich zup dodaje się sok z ogórków kiszonych?

Do jakich zup dodaje się sok z ogórków kiszonych?

Autor Zdjęcia: mat. pras. polki.pl

Jak wykorzystać sok z ogórków kiszonych?

Dla amatorów soku z ogórków kiszonych ważna informacja – z tym smakiem nie wiąże się jedynie zupa ogórkowa. Sok z ogórków można dodawać również do innych zup. Należą do nich: barszcz czerwony, chłodnik i żur.

Chłodnik

Składniki:

  • O,75 l soku z ogórków kiszonych

  • 0,75 l kwasu buraczanego

  • 0,25 l wody

  • 0,25 l śmietany

  • 30 dkg ugotowanej kaszy (krakowskiej lub jęczmiennej)
    5 jajek

  • koper

  • sól

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Sok z ogórków kiszonych łączymy z kwasem buraczanym, dolewamy wodę, zagotowujemy.

  • Po przestudzeniu dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i cukrem.

  • Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę, ugotowane jajka pokrojone w kostkę oraz 5 czubatych łyżek zielonego kopru.

  • Przed podaniem chłodnik trzeba, jak nazwa wskazuje -  schłodzić.

Żur (zupa z kieleckiego)

Składniki:

  • 0,5 l soku z ogórków kiszonych

  • 1,2 l wywaru z mięsa lub kości

  • 25 dkg kiełbasy

  • 0,3 l śmietany

  • sól

  • pieprz

  • koper

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę kroimy w paski i dodajemy do mięsnego wywaru, zagotowujemy.

  • Śmietanę mieszamy z sokiem z ogórków i dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy, dodajemy zieleninę.

  • Taki żur podaje się z ziemniakami na oddzielnym talerzu, okraszonymi boczkiem lub słoniną.

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 0,5 l soku z ogórków kiszonych

  • 50 dkg buraków

  • 1,2 l wywaru mięsnego (lub na kościach)

  • 0,3 l śmietany

  • 3 dkg czosnku

  • koper

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce (wedle gustu na małych lub dużych oczkach).

  • Zalewamy je wywarem, dodajemy czosnek roztarty z solą, cukier i sok z ogórków.

  • Powoli doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy na pół godziny i dopiero wtedy dodajemy śmietanę.

  • Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale nie wolno go zagotować bo straci kolor (mieszanie zupy pozwala ją dłużej podgrzewać, bo chroni przez zagotowaniem).

  • Taki barszcz również najlepiej smakuje z ziemniakami podanymi oddzielnie i okraszonymi skwarkami.