Chłodnik z pomidorów - danie na gorące dni

Chłodnik z pomidorów - danie na gorące dni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Chłodnik z pomidorów - szybkie danie na gorące dni

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Lekki, orzeźwiający chłodnik przynosi dużą ulgę podczas gorących dni. Nie trzeba przy tym wiele wysiłku, by przyrządzić takie smakowite danie! Chłodnik z pomidorów z dodatkiem papryki nie wymaga też zaawansowanych zdolności kulinarnych.

Składniki

  • 4 duże mięsiste pomidory

  • 2 czerwone papryki

  • 2 cebule dymki 

  • 2 łyżki oliwy

  • 500 ml bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę.
  • Cebule siekamy, w głębokim rondlu podsmażamy na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy.
  • Umyte papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w małą kostkę. 2 łyżki pokrojonej papryki odkładamy, resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut.
  • Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
  • Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy surową papryką i posiekaną bazylią. Skrapiamy oliwą.
Ocena: 0