Avgolemono - grecki rosół drobiowy z cytrynową nutą

Avgolemono - grecki rosół drobiowy z cytrynową nutą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Avgolemono to grecka wersja rosołu drobiowego przyprawionego cytryną.

Avgolemono to tradycyjna zupa kuchni greckiej. Przygotowuje się ją na rosole lub drobiowym bulionie i przyprawia sokiem z cytryny, a podaje z drobnym makaronem w kształcie ziarenek ryżu. Cytrynowy rosół? Oczywiście!

Ten zestaw składników może nieco zaskoczyć. Bazą zupy jest zwykły rosół ugotowany na kurczaku. Dodatek cytryny sprawia, ze zupa nabiera wyjątkowego, orzeźwiającego charakteru. Jestem fanką stosowania soku z cytryny jako przyprawy i dodaję go niemal do wszystkiego, więc avgolemono, to jedna z moich ulubionych wersji niedzielnej zupy.

Aby przygotować avgolemono potrzebujesz:

  • 6 szklanek rosołu drobiowego

  • pół szklanki makaronu w kształcie ryżu

  • 3 jajka

  • sok z 1 dużej cytryny

  • plastry cytryny i zielenina do dekoracji

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bulion zagotuj i dodaj do niego makaron, pozostaw na wolnym ogniu.

  • W tym czasie ubij jajka trzepaczką, gdy się spienią dodaj sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.

  • Cały czas ubijając wlej do jajek szklankę gorącego bulionu - najlepiej w dwóch porcjach.

  • Garnek zdejmij z ognia, po ok. minucie, cały czas ubijając, wlać do bulionu jajka.

  • Przyprawić do smaku i udekorować plasterkami cytryny i zieleniną.

Ocena: 0