Zupa z jabłek i dyni: 2 dawki zdrowia w jednym

Zupa z jabłek i dyni: 2 dawki zdrowia w jednym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z jabłek i dyni jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale też prosta w przygotowaniu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z jabłek i dyni to nie tylko jesienny hit, którym możesz podbić serca domowników. To także zdrowa dawka witamin i błonnika, substancji odżywczych oraz jesienna "szczepionka" poprawiająca odporność.

Składniki

  • ok. 30 dkg jabłek

  • 50 dkg dyni bez skóry i oczyszczonej z nasion

  • 5-6 szklanek wody

  • 5 łyżek cukru

  • 1/3 szklanki śmietany

  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • cynamon (w proszku lub w lasce)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka ze skórą kroimy na kawałki, tak samo dynię. Zalewamy wrzącą wodą, wrzucamy cynamon.

  • Po ugotowaniu do miękkości miksujemy. Do przecieru dodajemy cukier, zagęszczamy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąka ziemniaczaną, zagotowujemy i dodajemy śmietanę.

  • Podajemy na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Ocena: 3