Zupa z jabłek i dyni: 2 dawki zdrowia w jednym

2021-11-02
Zupa z jabłek i dyni: 2 dawki zdrowia w jednym
Autor: Shutterstock.com Zupa z jabłek i dyni
łatwy
25 min
4

Zupa z jabłek i dyni to nie tylko jesienny hit, którym możesz podbić serca domowników. To także zdrowa dawka witamin i błonnika, substancji odżywczych oraz jesienna "szczepionka" poprawiająca odporność.

SKŁADNIKI

  • ok. 30 dkg jabłek
  • 50 dkg dyni bez skóry i oczyszczonej z nasion
  • 5-6 szklanek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon (w proszku lub w lasce)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka ze skórą kroimy na kawałki, tak samo dynię. Zalewamy wrzącą wodą, wrzucamy cynamon.
  • Po ugotowaniu do miękkości miksujemy. Do przecieru dodajemy cukier, zagęszczamy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąka ziemniaczaną, zagotowujemy i dodajemy śmietanę.
  • Podajemy na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska