Zupa z dyni i marchewki: pożywna i łatwa do przygotowania

Zupa z dyni i marchewki: pożywna i łatwa do przygotowania

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Zupa z dyni to idealny sposób na wykorzystanie miąższu dyni pozostałego po jej wydrążeniu na lampion

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna zupa krem z dyni i marchewki jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jak ją zrobić? Zobacz najprostszy sposób na taką zupę!

Składniki

  • 1 dynia około 1,5 kilograma (tyle powinno wystarczyć, nie może być jej za dużo, bo dodamy jeszcze marchewkę!)

  • kilka marchewek, około 5-6 większych sztuk

  • szczypta imbiru (tylko do smaku!)

  • mała cebulka (również poprawi smak i sprawi, że zupa będzie wyraźniejsza i smaczniejsza)

  • 1 łyżeczka masła (do zeszklenia cebulki na patelni)

  • 1 ząbek czosnku (również tylko do smaku, dlatego nie może być go za dużo, aby nie przyćmił smaku samej dyni, jak i marchewki)

  • 1 i 1/4 szklanki śmietany 30 proc.

  • sól, pieprz (odrobina, tylko do smaku)

  • bulion drobiowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię pokrój na czwórki lub ósemki, pamiętaj żeby usunąć pestki! Pokrojone kawałki połóż na blasze, skrop odrobiną oliwy, posyp solą i pieprzem dla smaku, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz je w piekarniku około 30-40 minut.

  • Po 20 minutach sprawdź widelcem, czy dynia jest już miękka. Jeśli będzie wystarczająco miękka, wyjmij ją i ostudź.

  • W tym czasie ugotuj marchewki w bulionie drobiowym lub warzywnym.

  • Czas na małą cebulkę! Zeszklij ją koniecznie na maśle, dodaj posiekany czosnek oraz imbir. Gdy dynia wystygnie, obierz ją ze skórki.

  • Do wydrążonego miąższu dodaj cebulkę z czosnkiem i imbirem oraz marchewki. Na koniec wystarczy wszystko doprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilka i zupa będzie gotowa.

  • Teraz zmiksuj dynię i marchewki wszystko na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodaj nieco bulionu pozostałego z gotowania marchewek.

Ocena: 0