Zupa krem z dyni z warzywami korzeniowymi [przepis]

2021-03-29
Zupa krem z dyni z warzywami korzeniowymi [przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Krem z dyni z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera zyskuje bogatszy aromat, a także jest bardziej sycący
średni
70 min
4

Krem z dyni to danie popularne zwłaszcza jesienią. Można je robić na wiele sposobów. Tym razem proponujemy krem dyniowy z warzywami korzeniowymi: marchwią, pietruszką i selerem. Podajemy sprawdzony przepis na niskokaloryczną warzywną zupę odchudzającą!

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • duża cebula
  • mały kawałek świeżego korzenia imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • biała część pora
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • liść laurowy świeżo zmielony
  • pieprz czarny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początek przygotowujemy wywar warzywny: por, seler, pietruszkę, marchewkę gotujemy z liściem laurowym, solą i pieprzem na małym ogniu około 45 minut (licząc od momentu, gdy woda zacznie wrzeć).
  • Dojrzałą dynię oczyszczamy, wycinając pestki i włóknistą masę. Miąższ kroimy w kostkę - mniejsze kawałki szybciej się ugotują.
  • Imbir obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Nie używajmy imbiru z torebki – smakuje zupełnie inaczej niż świeży.
  • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle; po chwili dodajemy imbir. Składniki te przerzucamy do garnka, najlepiej solidnego, o grubych ściankach i dnie.
  • Dorzucamy dynię, a po chwili zalewamy całość wywarem z jarzyn. Gotujemy przez kwadrans, rozdrabniamy blenderem.
  • Gorącą zupę rozlewamy do talerzy. Warto ją serwować z pestkami dyni i kilkoma kroplami octu balsamicznego.