Zupa krem z dyni z marchewką: klasyczny przepis [WIDEO]

Zupa krem z dyni z marchewką: klasyczny przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z dyni wygląda bardzo efektownie, gdy podasz ją w wydrążonych połówkach warzywa.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem z dyni to prawdziwie jesienny obiad. Nie dość, że smaczny, to w dodatku bardzo zdrowy - dynia to prawdziwa bomba witaminowa! Sprawdź, jak przyrządzić zupę krem z dyni z marchewką.

Składniki

  • 1 kg dyni

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 3 szklanki bulionu drobiowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki śmietany 18 proc.

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od dyni. Należy obrać ją ze skórki, usunąć pestki (które są źródłem wielu cennych witamin oraz magnezu; śmiało można je wykorzystać do sałatek) oraz pokroić.

  • Następnie obieramy i kroimy na kawałki marchew, cebulę i czosnek. Wszystkie składki przesypujemy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i krótko podsmażamy (nie więcej niż 3 minuty).

  • Po 3 minutach podlewamy wszystko bulionem. Garnek przykrywamy i gotujemy do momentu, w którym warzywa zmiękną (ok. 30 minut).

  • Następnie je blendujemy i przelewamy na talerze. Każdą porcję zupy krem z dyni możemy udekorować kleksem śmietany oraz świeżą natką pietruszki.

Sprawdź nasze przepisy na inne dania z dyni!

Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym

Dynia: co można zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni

Gulasz z indyka z dynią: łatwy przepis

Dynia hokkaido: pieczone frytki z dyni z ziołami

Czy zupa z dyni jest zdrowa?

Dynia to warzywo, którym powinniśmy zajadać się jesienią jak najczęściej. Zawiera aż 7 cennych witamin oraz 4 pierwiastki! Chodzi o witaminy: A, B, B1, B2, C, E i PP, które wzmacniają wzrok oraz odporność, regulują pracę serca i mięśni, obniżają poziom cholesterolu, normują poziom glukozy oraz działają przeciwnowotworowo.

W dyni znajduje się również magnez (którego nam ciągle brakuje, a który reguluje pracę układu nerwowego oraz mięśni, dlatego doskonale zwalcza uczucie jesiennego zmęczenia), potas (wzmacnia koncentrację), wapń (buduje nasze zęby i kości) oraz żelazo (transportuje tlen).

Z powodu tych wszystkich korzystnych właściwości warto przygotowywać dania z dyni jak najczęściej.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

Ocena: 3,2