Zupa krem z dyni pieczonej i pomidorów: przepis na jesień

2021-03-29
co-mozna-zrobic-z-dyni-przepisy-na-zupy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z dyni i innych pieczonych warzyw to doskonały pomysł na jesienny obiad
średni
90 min
4

Co można zrobić z dyni? Odpowiedzi jest wiele: ozdobę na Halloween, a przede wszystkim pyszne dania. Podajemy przepis na zupę krem z pieczonej dyni z pomidorami, warzywami i czosnkiem.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

WYPRÓBUJ TEŻ:

>>> Najlepsze zupy z dyni: przepisy [kliknij!]

SKŁADNIKI

  • 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 5 pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • 4 duże ząbki czosnku
  • około 2 szklanek (500 ml) bulionu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 60 ml śmietanki kremówki (lub mleka kokosowego)
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ostra papryka w proszku
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od nastawienia piekarnika na 190 stopni Celsjusza. Dynię pokrój na kawałki, wydrąż łyżką nasiona, obierz ze skóry. Pomidory umyj i przekrój poziomo na pół. Cebulę przekrój na pół.
  • Dynię, pomidory, cebulę i czosnek wyłóż na blachę piekarnika i piecz 70 minut.
  • Później zacznij przygotowywać upieczone warzywa - pokrój dynię na mniejsze kawałki, czosnek i cebulę obierz z zewnętrznej warstwy, pomidory obierz ze skórki.
  • Warzywa włóż do blendera. Dodaj bulion, oliwę, śmietankę oraz przyprawy i zmiksuj wszystko. Zupa gotowa! Najlepiej smakuje z kukurydzą posmarowaną masłem i posypaną chili.