Zupa krem z dyni i ziemniaków z mleczkiem kokosowym

2021-03-29
Zupa krem z dyni i ziemniaków z mleczkiem kokosowym
Autor: thinkstockphotos.com Imbir, curry i mleczko kokosowe zamieniają zupę z dyni w orientalny przysmak
średni
45 min
4

Jesień to pora, gdy dojrzewają dynie. Warto więc przygotować zupę dyniową. Polecamy krem z dyni z ziemniaków z mleczkiem kokosowym i imbirem - sycący, pożywny oraz rozgrzewający.

Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:

SKŁADNIKI

  • 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 4-5 średnich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • pęczek dymki lub dwie cebule obrane i drobno posiekane
  • 100 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przypraw curry
  • 2-3 ząbki czosnku
  • spory kawałek imbiru (wielkości połowy kciuka)
  • woda lub rosół warzywny albo z kury
  • puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • pieprz świeżo mielony
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę wrzucić na bardzo dużą patelnię z rozgrzanym masłem z olejem. Smażyć, co chwilę mieszając.
  • Dodać ziemniaki, podsmażyć. Dodać dynię i smażyć ok. 8-10 minut, aż dynia się zarumieni. Mieszać.
  • Wszystko przełożyć do garnka. Zalać wodą lub rosołem tak, aby przykryć wszystkie warzywa. Gotować na małym ogniu ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Po 20 minutach gotowania na patelnię z tłuszczem przecisnąć przez praskę czosnek, dodać curry i starty na tarce lub posiekany imbir.
  • Gdy zapach czosnku uwolni się, przełożyć wszystko do garnka z dynią. Dodać sól i całość zagotować.
  • Dodać mleko kokosowe. Całość wymieszać, zagotować.
  • Na koniec zmiksować i gotowe. Rozlać do talerzy i popieprzyć.
  • Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, należy dolać do niej wody i rosołu, dokładnie wymieszać i zagotować.