Zupa dyniowo-pomarańczowa: idealna na przyjęcie i nie tylko!

Zupa dyniowo-pomarańczowa: idealna na przyjęcie i nie tylko!

Autor Zdjęcia: photos.com

Zupa z dyni zyskuje na smaku, gdy doda się do niej sok z cytrusów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Niektóre dania obiadowe mogą z powodzeniem odgrywać rolę deserów albo potraw serwowanych dostojnym gościom. Do takich potraw na pewno należy zupa dyniowa z dodatkiem soku pomarańczowego. Pokochają ją mali i duzi.

Składniki

  • ok. 2 kg dojrzałej dyni,

  • opakowanie groszku ptysiowego,

  • szklanka soku pomarańczowego,

  • szklanka bulionu warzywnego,

  • ok. 250 g obranych pestek z dyni,

  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaczynamy od dyni. Trzeba wykroić z niej miąższ, pokroić go na nieduże kostki (sześciany o boku mniej więcej 2 cm), a następnie ugotować. Można do tego celu wykorzystać tradycyjny garnek z wodą lub nowoczesny parowar, ważne, aby dynia zrobiła się miękka.

  • Następnie należy zmiksować ją za pomocą blendera i doprawić solą i pieprzem. Do większego garnka wlać szklankę ugotowanego wcześniej bulionu warzywnego, szklankę swojego ulubionego soku pomarańczowego oraz mus z dyni i gotować wszystko na małym ogniu przez dziesięć-dwanaście minut.

  • Doskonałym dodatkiem do zupy dyniowej są pestki z dyni (oczywiście obrane) podsmażone przez chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu (jako że same są bogatym źródłem tłuszczu).

  • Zupa najlepiej smakuje właśnie podawana z pestkami oraz z groszkiem ptysiowym.

Ocena: 0