Pikantna zupa z dyni: prosty i pomysłowy przepis!

Pikantna zupa z dyni: prosty i pomysłowy przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Delikatna w smaku dynia doskonale łączy się z pikantynymi przyprawami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kto uważa, że dynia nadaje się tylko do zamarynowania w occie, wiele traci. Właśnie teraz warto używać w kuchni jej świeżego, dojrzałego miąższu. Oto pomysłowy przepis na pikantną zupę z dyni.

Składniki

  • 1 l bulionu warzywnego,

  • 70 dag dyni,

  • 2 łyżki oliwy,

  • 6 wyłuskanych orzechów włoskich,

  • mała cebula,

  • strączek papryczki chili,

  • łyżka startego chrzanu,

  • ½ szklanki śmietany 18%,

  • kilka suszonych moreli,

  • sól,

  • imbir,

  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele zalej wrzątkiem.

  • Dynię obierz i oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej szklanką bulionu, dodaj łyżkę oliwy i odcedzone morele, przykryj i duś do miękkości (ok. 25 minut).

  • Ugotowaną dynię zmiksuj blenderem wraz z wywarem i morelami.

  • Orzechy drobno posiekaj.

  • Papryczkę chili dokładnie oczyść, usuń pestki, drobno posiekaj.

  • Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na łyżce oliwy, dodaj do zmiksowanej dyni wraz z papryczką chili i chrzanem.

  • Dolej pozostały wywar, wymieszaj, podgrzej i gotuj kilka minut.

  • Wlej śmietanę, wymieszaj, przypraw sokiem z cytryny i imbirem, ewentualnie dosól.

  • Przed podaniem posyp orzechami.

Dynia, pełna witamin i błonnika, może być podstawą wielu rozmaitych dań. Najłatwiej zrobić zupę - wystarczy ugotować pokrojony w kostkę miąższ z dodatkami, zmiksować w blenderze i przyprawić. Ale dynię można zastosować także jako nadzienie do tarty, a nawet zrobić z niej ciasteczka.

Ocena: 0